Przepis kolejny z Barcelony. Marta po odkryciu w naszym mieszkaniu blendera blenduje wszystko. Mnie jeszcze nie zblendowała, ale tylko dlatego, że dobrze się przed tym broniłem.
Żarty na bok, blendowanie wychodzi jej zacnie. Poniżej przepis na Pastę z Oberżyny (czy jak kto woli z bakłażana), która najlepiej smakuje jako dip do warzyw. Ale pewnie na chlebie też się sprawdzi.
- Oberżyna
- 3 oliwki
- Oliwa z oliwek
- Garstka płatków migdałowych
- Sól i pieprz
- łyżka świeżej kolendry
- 3 łyżki czerwonej fasoli z puszki
- Ząbek czosnku
Bakłażan pokroić w talarki, posolić i odstawić na kilkanaście minut. Zetrzeć/zmyć nadmiar soli z talarków. Wstawić do piekarnika na ok. 30 minut na 190° opcja grilowanie lub zgrilowac na patelni. Po otygnięciy zdjąć skórkę i zblendować z innymi składnikami.
Ha, ha, dobre z tym blendowaniem :-D
OdpowiedzUsuńNiestety ja bakłażana nie lubię...
Kupiłam bakłażana!
OdpowiedzUsuńJednak nie lubię tego zapachu...
OdpowiedzUsuń