Etykiety

sobota, 9 kwietnia 2016

Pasta z Oberżyny

Przepis kolejny z Barcelony. Marta po odkryciu w naszym mieszkaniu blendera blenduje wszystko. Mnie jeszcze nie zblendowała, ale tylko dlatego, że dobrze się przed tym broniłem.
Żarty na bok, blendowanie wychodzi jej zacnie. Poniżej przepis na Pastę z Oberżyny (czy jak kto woli z bakłażana), która najlepiej smakuje jako dip do warzyw. Ale pewnie na chlebie też się sprawdzi.


  • Oberżyna
  • 3 oliwki
  • Oliwa z oliwek
  • Garstka płatków migdałowych
  • Sól i pieprz
  • łyżka świeżej kolendry
  • 3 łyżki czerwonej fasoli z puszki
  • Ząbek czosnku
Bakłażan pokroić w talarki, posolić i odstawić na kilkanaście minut. Zetrzeć/zmyć nadmiar soli z talarków.  Wstawić do piekarnika na ok. 30 minut na 190° opcja grilowanie lub zgrilowac na patelni. Po otygnięciy zdjąć skórkę i zblendować z innymi składnikami.

3 komentarze: